Folkbandet Northern Assembly er på danmarksturné med et spritnyt debutalbum i bagagen. Bandets livsglade sange og fængende historiefortælling har vakt stigende interesse og givet radiospilletid på DR P4 til singlerne i Man to Man og Gloria. Både Tønder Festival, SPOT og Smukfest har lagt scene til Northern Assemblys optimistiske neofolk, med Dina Dánialsdóttir (sang, mandolin, klaver) og Andreas Bevan (sang, guitar) i front.

Sammen med kontrabassisten Jesper Smalbro og trommeslageren Jens Hedegaard udgør de et kollektiv, hvis koncerter emmer af glæde ved musikken og de gode historier:

– Vi skriver hjemstavnssange når vi er rodløse, vi synger om håb midt i håbsløsheden, og vi synger højt sammen i fællesskab når vi er ensomme, forklarer Dina Dánialsdóttir, om den røde tråd i kvartetten.

Rodløs folk med internationale rødder

Northern Assemblys sange er opstået ud af livshistorier fra meget forskellige baggrunde. Et tilfældigt møde på et kollegieværelse blev startskuddet for Northern Assembly. Midt i en guitartime opdagede guitaristen Andreas Bevan at hans elev Dina Dánialsdóttir var præcis ligeså rodløs som han selv. Med rødder i England, Norge, Færøerne og Etiopien var de begge landet i et dansk studiemiljø, hvor de ikke følte, de passede ind.

– I Dina mødte jeg en, som også kæmpede med at forstå de omgangsformer og normsæt, som gjaldt i Danmark. Vi havde pakket rejsetaksen til en forkert destination, og sangskrivningen blev den perfekte terapi, fortæller Andreas Bevan, og forklarer at den selvopfundne genre “rootless folk” er blevet et af Northern Assemblys kendetegn.

Sangene rejser videre

Med tekster om kærlighed, forsoning, håb og verdensfred synger Northern Assembly om livets store temaer: – Da vi i november 2017 repræsenterede Danmark i Sydkorea var det en helt særlig oplevelse at spille sangen Stand With Us, fortæller Dina, og uddyber: – I det øjeblik man som sangskriver synger om en personlig længsel efter fred og samhørighed, og opdager at man deler ordene med et publikum der lever med truslen om krig, så giver det pludselig mening på et helt andet plan.

Www.northernassembly.com

Kilde: Jesper Smalbro

Deltag i debatten
Del.