Alle mødre kan få gratis kaffe på søndag

På søndag den 12. maj er det mors dag. Det fejrer vi på museet på Mosede Fort med at give en kop gratis kaffe til alle mødre, som besøger museet.

Har denne dag mon noget med 1. Verdenskrig at gøre? Ja, det har den da! Det hele tog sin begyndelse i USA Miss Anna Jarvis fra Philadelphia mistede sin mor i 1906. To år senere var hun initiativtager til afholdelse af en Mother’s Day. I årene efter arbejdede hun på at få en indført en national mindedag for mødre. Det lykkedes i 1914, da præsident Woodrow Wilson den 9. maj 1914 proklamerede, at den anden søndag i maj fremover skulle være officiel amerikansk flagdag “as a public expression of our love and reverence for the mothers of our country”.

Med krigen og veteranerne til Danmark

Initiativtageren til afholdelse af mors dag i Danmark var derimod en mand. At idéen kom til Danmark, tilskrives normalt en rigsdagsbetjent ved navn Christian Svenningsen. Han påbegyndte arbejdet i 1920’erne, og så sent som i 1970 skrev Politiken, at han aldrig blev kaldt andet end “Mors dreng”.

Christian Svenningsen var vendelbo, født 1896 i Mårup sogn som søn af fiskehandler Anton Svenningsen gift med Christine Jensen, som udover Christian fik 8 andre børn. Som så mange andre unge danske mænd drømte han om en bedre tilværelse på den anden side af Atlanten og i 1911 udvandrede han til USA. I 1917 erklærede USA Tyskland krig og begyndte at opbygge en hær, der kunne sendes til Europa. Christian Svenningsen meldte sig frivilligt og i 1918 ankom til han til skyttegravene i Frankrig. For sin dåd under krigen modtog han tapperhedsmedaljen. Efter krigen flyttede han tilbage til Danmark, hvor han den 1. oktober 1920 og frem til pensionen i 1965 arbejdede som rigsdagsbetjent på Christiansborg.

Efter krigen opstod der i det pænere borgerskab et fællesskab af krigsveteraner i København, som mødtes på Café du Parc. Den 15. juli 1920 mødtes 40 personer til den grundlæggende generalforsamling og stiftede foreningen De Allieredes Danske Vaabenfæller med kaptajn i Fremmedlegionen, Osvald Bjerring, som formand. Medlemmerne var både tidligere officerer, menige, læger og sygeplejersker. Alle havde de det til fælles, at de under krigen havde tjent de allierede styrker. Svenningsen meldte sig ind i denne forening og på et bestyrelsesmøde i marts 1929 foreslog han afholdelse af mors dag i Danmark. Det førte til oprettelsen af Den Danske Komité for Moders Dag, som udover Svenningsen bestod af to veteraner, der ligeledes havde været i den amerikanske hær, kaptajn Zeltner og malermester Ingemand Petersen. Komitéen arrangerede mors dag første gang søndag den 12. maj 1929.

På søndag på mors dag har museet åbent fra kl. 11-16, og der er gratis kaffe til alle mødre.

Glædelig mors dag!

Kilde: Greve Museum

Deltag i debatten
Del.