På en workshop fik et ægtepar fra Greve en fornyet tro på, at de er på rette vej i deres bestræbelser på at gøre deres fælles ideologiske livssyn om at være veganere til en delvis levevej. De næste par år vil de afprøve, om de kan få såvel erhvervslivet som private til at tage vegansk mad og levevis til sig ved hjælp af blandt andet foredrag og rådgivning gennem deres virksomhed Veganer.nu.

Kasper og Karina Schramm-Hansen lyttede intenst, da de for nylig deltog på en workshop i ErhvervsCentret med titlen: Spænder du ben for din egen succes? Underviseren Gitte Danry gav dem og de andre deltagere gode råd om at ryste den mentale usikkerhed af sig og få overskud og energi til at skabe resultater som selvstændig.

– Vi er ofte alt for hårde ved os selv, når vi skal sælge os over for omverdenen. Hvis I tænker jer godt om, kan I helt sikkert finde frem til eksempler på, at jeres negative tanker ikke er sande, lød et af de gode råd fra Gitte Danry.

Kasper og Karina, der etablerede virksomheden Veganer.nu i 2015, er med deres egne ord to helt almindelige danskere fra Greve – og altså også veganere på fuld tid. At leve som veganer betyder for parret, at de helt har fravalgt at spise kød samt mad fremstillet på basis af dyr. De ønsker heller ikke at udnytte dyr til andre formål fx til fremstilling af make-up, tøj, maling og møbler.

Vil skabe opmærksomhed omkring veganisme

Kasper arbejder med IT og Karina med ejendomsadministration. Ingen af dem har en formel uddannelse inden for ernæring eller sundhed. Men de følger med i forskningen og medierne og laver deres eget undersøgende arbejde for, hvordan man kan leve sundt, godt og dyrevenligt i Danmark ud fra en vegansk ideologi. Den indsigt er de i fuld sving med at bringe videre til omverdenen og ikke mindst det lokale erhvervsliv.

– Vi har valgt at deltage i den her workshop, fordi vi gerne vil have inspiration til, hvordan vi ved at arbejde med vores eget mindset kan komme ud over stepperne med at realisere vores mission med at skabe opmærksomhed omkring veganisme, fortalte Karina.

Ægteparret har gennem et par år opbygget en hjemmeside om vegansk mad og har i dag over 8.900 følgere på Facebook. De har også undervist og holdt foredrag om mad og miljø ud fra et vegansk perspektiv blandt andet hos AOF i Greve Borgerhus. Kasper og Karina har desuden erfaring med at anmelde spisesteder og har hjulpet flere fødevarevirksomheder med at udvikle veganske retter og rådgive om vegansk mad. Blandt andet fortæller de, at de er sparringspartnere for IKEA. De har derudover gjort sig bemærket ved at udvikle en plantebaseret opskrift på vegansk bacon, som er gået verden rundt kendt under det vareregistrerede mærke Lækon.

– Selvom vi gennem et par år har taget tilløb til at komme i gang med Veganer.nu, kan vi stadig blive i tvivl om vores evner. Men den her workshop i ErhvervsCentret har helt klart givet os en fornyet tro på, at vi kan lykkes ved fx at rådgive erhvervslivet om, hvor nemt det er at lave lækker, indbydende vegansk mad og sætte det på menukortet, fortalte Kasper, der var kødspiser, dengang han for 10 år siden mødte Karina, som på det tidspunkt var vegetar. Kasper sprang ud som vegetar som en del af et nytårsforsæt, og kort efter tog de sammen skridtet om at blive veganere både for deres egen sundhed og for klimaets skyld, men især på grund af dyrenes forhold i landbruget.

– Det, jeg har fået ud af at deltage i workshoppen, er, at jeg ikke skal lægge hindringer i vejen for mig selv ved fx at bilde mig selv ind, at jeg ikke ved tilstrækkeligt om det, jeg gerne vil sælge, når jeg ringer ud til potentielle kunder, fortalte Kasper og tilføjede: Jeg har fået øjnene op for, at jeg skal forsøge at sætte mig nogle konkrete mål for mig selv om, hvordan jeg arbejder med min fremgangsmåde. Fx når jeg kontakter en café eller restaurant for at drøfte, om de kunne tænke sig at prøve at udvide deres menukort med veganske retter.

På workshoppen fik parret også mod på at synliggøre deres virksomhed gennem medierne.

– Personligt bryder jeg mig ikke om at stå frem i medierne – heller ikke om, at jeg er veganer. Men det er jo vanvittigt ikke at gøre det, hvis muligheden byder sig, pointerede Kasper.

Læs mere om Veganer.nu her: http://www.veganer.nu/blog/services/

Kilde: https://erhvervscentret.greve.dk/

Deltag i debatten
Del.