Ufaglærte pedeller og rådhusbetjente i Greve Kommune skulle egentlig have været udliciteret. I stedet indgik kommunen og fagforeningen 3F et usædvanligt samarbejde.

Egentlig havde byrådet i Greve Kommune besluttet, at rådhusbetjente og pedeller på skoler, plejehjem, institutioner og idrætsanlæg skulle udliciteres.

Men i stedet for en udlicitering har kommunen og medarbejdernes fagforening, 3F, lavet en unik aftale. De fastansatte pedeller, teknikere og rådhusbetjente bliver fredede indtil aftalens udløb i 2020. Til gengæld bliver de også reduceret fra 42 til 37 medarbejdere, som nu samarbejder om at passe kommunens bygninger. Aftalen betyder, at kommunen sparer tre millioner kroner, men den betyder også, at medarbejderne bliver efteruddannet til ejendomsserviceteknikere i løbet af de kommende år.

“I Greve er vil altid med på at afprøve nyt, og den her model har vist sig at give medarbejderne nogle nye muligheder samtidig med at skattekronerne rækker længere. Det er min vurdering, at vi har lavet en aftale, hvor vi alle sammen vinder noget,” siger borgmester Pernille Beckmann.

En af dem, som har vundet noget, er Jonas Ingemann Christensen, der arbejder i Greve Svømmehal.

“Hvis jeg bliver fyret, har jeg meget bedre muligheder for at få et andet job, fordi jeg har fået en god uddannelse,” siger han.

I 3F håber næstformand i Den offentlige gruppe, David Gibson, at aftalen kan bane vejen for andre lignende løsninger:

“Vi arbejder for, at mange flere ufaglærte får en uddannelse, og derfor er vi glade for, at kommunen deler det fokus med os. Aftalen er også en indbygget kvalitetssikring for fremtidens tekniske servicearbejde i Greve Kommune. Vi ved godt, at kommuner kigger på prisen, men det er væsentligt også at bevare fokus på faglighed og kvalitet, da netop dette ofte er den bedste forudsætning for en konkurrencedygtig pris på langt sigt. At komme så langt så hurtigt har ikke været en dans på roser for hverken medarbejderne eller deres ledere. Men viljen har været der, og vi er stolte på vores medlemmers vegne, siger David Gibson.

Pedeller, teknikere og rådhusbetjente har skulle vænne sig til perioder på skolebænken med fag som førstehjælp, psykologi og ukrudtsbekæmpelse.

Jonas Ingemann Christensen var en af de drenge som sad på bageste række i folkeskolen og glædede sig til at komme væk fra skolebænken.

“Nu sidder vi fra Greve altid på forreste række. De andre kalder os stræberne. Det er en ny fornemmelse,” siger han.

Aftalen hænger økonomisk sammen, fordi Den Kommunale Kompetencefond giver tilskud til at medarbejderne kan tage en erhvervsuddannelse, mens de får almindelig løn.

Kilde: Solrød Kommune

Deltag i debatten
Del.