Inden du smider børn og kufferter i bilen og drøner af sted på kør selv-ferien, er det en god idé at sikre, at bilen er klar til de mange kilometer på motorvejen. Både pakningen af bilen og dækkenes luft- og mønstertilstand kan nemlig gå ud over trafiksikkerheden

I år ligger påskeferien relativt sent. Det betyder, at der er god chance for nogle lune fridage med skarp sol og frisk forårsluft. Mange danskere vælger derfor at erstatte snaps og fiskeplatte med en bilferie i både ind- og udland. Før man drager afsted, bør man dog sørge for, at bilen er klar til de mange kilometer og den ekstra last.

En vandflaske kan blive 30 gange tungere
Kør selv-ferien er ofte lig med en tætpakket bil. Derfor er det vigtigt at pakke bilen forsvarligt, da det ellers kan gå ud over sikkerheden. Blandt andet skal du pakke bilen forsvarligt, så løse genstande ikke flyver rundt i bilen ved hårde opbremsninger.
– Bremser du hårdt op, eller i værste fald kolliderer, kan løs bagage være en farlig medpassager, hvis den ikke er placeret og pakket korrekt. For eksempel bliver en flaske med 0,5 liter vand cirka 30 gange tungere, hvis bilen bremses hårdt op, og flasken flyver gennem luften. Sørg for, at større løse genstande, der ikke kan være i lommer og rum, kommer ned på gulvet, så de ikke kan flyve rundt og skade passagererne ved hård opbremsning, anbefaler Georg Nielsen, der er adm. direktør hos Continental Dæk Danmark A/S.

Mange kører med forkert dæktryk
Ud over pakningen af bilen er det en god idé at tjekke dækkene, der er den eneste kontakt mellem bilen og vejen. Undersøgelser viser, at mange personbiler kører med et forkert dæktryk. Samtidig er mange danskere ikke klar over, at en feriepakket bil kræver et andet dæktryk end normalt. Det kan ifølge Georg Nielsen både gå ud over brændstoføkonomien og køreegenskaberne:

– Overbelastes dækkene, vil dækkets temperatur stige, og det kan resultere i dækskade, der kan gå ud over sikkerheden. Har du brug for at køre med tung last, bør du derfor justere lufttrykket efter bilproducentens anbefalinger, der typisk kan findes i manualen, på benzindækslet eller indersiden af døren, lyder rådet fra den administrerende direktør, der anbefaler, at man tjekker dæktrykket med jævne mellemrum.

Dette gælder dog ikke biler, der er nyere end november 2014, hvor det blev lovpligtigt med automatisk dæktryks-overvågningssystem i alle nye personbiler, der sælges i EU.

Tjek mønsterdybden
Også dækkets mønsterdybde bør tjekkes, opfordrer Georg Nielsen:
– Jo mere slidt dækkene er, desto større bliver risikoen for akvaplaning og forringede bremseegenskaber. Vi opfordrer bilisterne til at skifte dækkene, før mønsteret når den lovmæssige minimumsdybde på 1,6 mm. En god tommelfingerregel er at skifte sommerdækkene, når der er 3 mm mønster tilbage og vinterdækkene ved 4 mm.

Tjekliste før bilferien
Ti ting, du bør have styr på, før du kører på bilferie:
1. Pak bilen korrekt – og pas på løse genstande
2. Er det tid at skifte til sommerdæk? Spørg din dækspecialist, hvis du er i tvivl
3. Tjek dæktryk før du kører – og undervejs
4. Tjek dækkets mønsterdybde
5. Bremser
6. Bremsevæske
7. Kølervæske
8. Motorolie
9. Lygter – hele vejen rundt
10. Tilpas kørslen og kør ekstra forsigtigt, når der er læs på

Deltag i debatten
Del.