Når de unge kører i trafikken, så er de mere udsatte for at ende i en trafikulykke end mange andre. De unge mangler ofte erfaring og tager nogle chancer, som betyder, at de desværre alt for ofte kommer til skade eller skader andre på vejene.

Det vil Greve Ungdomsskole gøre noget ved. Hvert år underviser ungdomsskolen omkring 80 unge, der vil tage knallertkørekort. I den forbindelse har Ungdomsskolen i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden flere gange inviteret en trafikskadet person til at komme ud på ungdomsskolen og fortælle de unge om en trafikulykke, der fik alvorlige konsekvenser.

Mandag den 6. maj skal eleverne på ungdomsskolen møde Kim, der kørte galt på en motorcykel og brækkede ryggen og derfor i dag sidder i kørestol.

– Vi vil gerne bidrage til at øge trafiksikkerheden. Når de unge møder en person, der kan vise, hvad resultatet var af de handlinger, som han foretog i trafikken, så er det noget, som eleverne husker. De unge siger selv, at det gør mere indtryk på dem, end hvis det er en ekspert eller betjent der står og siger, at det er vigtigt, at de kører med hjelm etc., siger Thomas Frithioff, afdelingsleder på Greve Ungdomsskole.

Unge er udsatte i trafikken

I løbet af de sidste ti år er antallet af trafikulykker med unge faldet. Men de unge er stadig overrepræsenterede i ulykker på vejene. Særligt kørsel på knallert er risikabelt. Der er 13 gange større risiko for, at de unge mellem 15-17 år ender i en ulykke på knallert end på cykel. Der er med andre ord god grund til at klæde de unge godt på med de trafiksikre budskaber, før de sætter sig op på knallerten og kører ud i trafikken.

Undersøgelser viser, at når de unge møder en person ansigt til ansigt, som kan fortælle i detaljer om en trafikulykke, hvor vedkommende kom alvorligt til skade, og hvad det har betydet for personens liv, så rykker det de unge i en mere trafiksikker retning. Det ændrer de unges holdning og adfærd i trafikken, viser flere evalueringer og senest et forskningsprojekt fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Greve Ungdomsskole er en af de skoler på Sjælland, der oftest inviteret de unge til at møde en trafikskadet person. Og det roser Rådet for Sikker Trafik.

– Vi kan kun opfordre de andre ungdomsskoler og folkeskoler til at gøre lige som Greve Ungdomsskole. Det er i den grad med til at gøre de unge mere sikre i trafikken, siger Søren Ørsted Pedersen, pressechef i Rådet for Sikker Trafik.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Deltag i debatten
Del.