To kunstnere fra Greve – kunstmaler Birthe Møller Jensen og keramiker Tove Laustsen – har sat hinanden stævne på Solrød Bibliotek i marts måned for at præsentere værker, der afdækker nye sider af billedkunst og keramik.

Kunstmaler Birthe Møller Jensens surrealistiske malerier er ikke lige til at beskrive med få ord. Det er således oplagt at benytte et udsagn, som en gæst fremkom med på hendes første udstilling sidste år. ”Billederne er et finurligt univers, hvor mennesker, dyr og dukker side om side og uhindret boltrer sig sammen i forskudte tidsaldre”. Så ’klart’ kan det vist siges!

Man kan også bruge udsagnet som opfordring til selv at gå på opdagelse i Birthe Møller Jensens billeder på den kommende udstilling.

Birthe har, som hun fortæller, haft et langt, travlt og kreativt arbejdsliv: ”Som ung gik jeg på ”Tegne og Kunstindustri Skolen for Kvinder”. Senere har jeg arbejdet på Nationalmuseet, hvor jeg tegnede udgravninger og fund. I et større computerfirma var jeg i mange år ansat som marketing co-ordinator og arbejdede med computergrafik og arrangerede udstillinger i Amsterdam og Paris.

”Jeg har tegnet og malet ’on and off’ og taget kurser inden for fagområdet løbende,” fortæller Birthe og fortsætter: ”I mange år malede jeg stort set kun på glas, så det er først de senere år, at jeg har kastet mig over lærredet som materiel base for mine billeder.”

”Min inspiration til at male kommer af min lyst til at iagttage detaljer omkring mig, som tit kan skabe en forundring og ind imellem også virke overvældende. Her starter billedet for mig, og jeg søger, at lade mine oplevelser komme til udtryk i mine malerier i en blanding af fantasi og virkelighed, der kan repræsentere eksempelvis fortid/nutid, inde/ude, nat/dag og tid/sted – men samlet set dannes et surrealistisk billedunivers,” afslutter Birthe denne lille fortælling.

Birthe har ikke nogen lang liste over udstillingssteder. Udstillingen på Solrød Bibliotek i marts 2019 er såmænd blot anden gang hun udstiller.

Keramiker Tove Laustsen finder, at leret er et meget interessant materiale med mange udfordringer og bruger det nærmest meditativt. Tove former, sanser og samarbejder med leret, for på den måde at udtrykke sig, så det færdige produkt fremstår enkelt og organisk.

”Det overrasker mig ofte, at der ind imellem også kommer fantasi og humor til udtryk i mange af mine værker”, fortæller Tove og fortsætter: ”I montrerne udstiller jeg mine letpåklædte damer, som vel på deres egen måde udtrykker lethed og munterhed.”

Tove er nok mest kendt for sine høns med organiske former og en enkelthed, der er karakteristisk for hendes arbejde.

”Jeg arbejder meget i temaer,” fortæller Tove og fortsætter: ”Derfor viser jeg også andre eksempler på mine arbejder her på udstillingen. Eksempelvis har jeg skabt et nyt spisestel, som jeg viser et lille udsnit af. Et tredje tema jeg arbejder med i øjeblikket, er det jeg kalder ’menneskets hjerne nr. 2’, som er min betegnelse for tarmen, og hvor mine værker udtrykker de om end meget forstørrede tarmbakterier Bifidoer og Acidophilus.”

Tove har siden 2001-2003, hvor hun gik til billedkunst på VUC i Greve, ikke kunnet slippe leret.
I sin bagage har hun desuden en seminarieuddannelse fra Håndarbejdes Fremmes Skole.

”Jeg har det sidste års tid kastet mig over at eksperimentere med fremstilling af egne glasurer. Det er et kæmpe arbejde, der blandt andet kræver omhyggelige notater. Efterfulgt de mange små prøver kom så springet til mine større emner. På denne udstilling viser jeg, hvordan en glasur – blank eller mat – kan gøre en stor forskel,” afslutter Tove denne lille fortælling som optakt til udstillingen.

Tove har mange udstillinger bag sig, eksempelvis adskillelige rundt om i Køge Bugt området, en censureret udstilling i Roskilde Kunstforening i 2013 og senest i Galleri Portalen i januar 2017 og 2019.

Der er fernisering på denne dobbelt udstilling lørdag den 2. marts kl. 11-13.

På vegne af udstillingsudvalget ved Solrød Bibliotek

Deltag i debatten
Del.