Forfatteren Birgithe Kosovic har gravet dybt i Danmarkshistorien for at finde ind til mennesket, der var stats- og udenrigsminister under 2. Verdenskrig

Torsdag d. 23. november kl. 19.30 står i den store litteraturs navn på Greve Bibliotek i Portalen.

Forfatteren Birgithe Kosovic har skrevet et romanportræt af Erik Scavenius, der var dansk statsminister under besættelsen, og i aften fortæller hun om sin research og sit arbejde med at finde ud af, hvad Scavenius egentlig tænkte og mente, men som offentligheden ikke hørte om.

Birgithe Kosovic – Politiken

Birgithe Kosovic fik sit store gennembrud med romanen ”Det dobbelte land”, om ex-Jugoslavien, og hun har vundet flere store litteraturpriser.

Hvem var Scavenius?

Han var uddannet diplomat – havde arbejdet i Berlin som gesandt i flere år og var udenrigsminister under 1. Verdenskrig, hvor han formåede at holde Danmark uden for krigen. Han forstod sig på tyske samfundsforhold og kultur, og derfor var det oplagt at få ham til udenrigsminister, da 2. Verdenskrig brød ud.

Modvilligt accepterede han det, og iførte sig en mental brynje. Han blev udskammet, var hadet og blev angrebet for sin samarbejdspolitik med tyskerne, og han levede under et voldsomt mentalt pres.

Birgithe Kosovic har set ham som et usædvanligt spændende menneske, der ofrede sig for sit land, og hun har gravet i mange hidtil lukkede arkiver og snakket med Scavenius` børn og familiens venner for at finde ind til manden, der førte Danmark nogenlunde helskinnet igennem 2. verdenskrig.

Foredraget er støttet af Statens Kunstfond.

Vi serverer et glas vin og lidt sødt til aftenens foredrag, og det er inklusiv billetten, som koster 60 kr. Billetter købes på www.grevebib.dk,  eller bestilles på tlf. 4395 800. Ledige billetter sælges ved indgangen.

Kilde: Grete Holm

Deltag i debatten
Del.