I oktober 1917 var der revolution i Rusland. Kom og hør forsker og museumsinspektør Dino Knudsen fortælle om revolutionen og dens betydning for Danmark. Hør om den mystiske russer Dr. Helphand og hans aktiviteter i København.

Oktoberrevolutionen var anden del af den russiske revolution i 1917, hvor det gennem et statskup lykkedes socialistiske bolsjevikker at styrte den russiske regering og zaren.

Mange havde arbejdet længe kæmpet for revolution – ikke mindst den landflygtige russiske socialist og millionær dr. Alexander Helphand, der i 1915 slog sig ned i København. Her fik han penge fra det tyske udenrigsministerium til at fremme oktoberrevolution i Rusland. Helphands støtte til revolutionen foregik først og fremmest fra det neutrale København.

Helphand var vokset op i Rusland, men var stærkt kritisk over for det brutale zar-styre. Han kom til Schweiz midt i 1880’erne, hvor han læste økonomi og erhvervede en doktorgrad i 1891. Fra Schweiz tog han til Tyskland og gik ind i det socialdemokratiske parti.

I sin periode i Tyskland havde han en overgang et tæt samarbejde med Rosa Luxembourg og Trotsky. Han var også i kontakt med Lenin uden at få et tæt forhold til ham.

I 1905 deltog han i et forsøg på revolution i Rusland, hvilket endte med, at han blev arresteret. Hans rejseaktivitet i de følgende år var stor, og i 1915 kom han til København og drev blandt meget andet et handelsselskab.

Helphand havde over for de tyske myndigheder påpeget, at Tysklands eneste vej til at vinde krigen, var et sammenbrud i Rusland. Det ville stoppe krigen på Østfronten, og tyskerne kunne samle indsatsen på Vestfronten. Og med støtte fra Tyskland kunne Helphand udløse en russisk revolution fra København. Til formålet fik han 1 million mark i marts 1915 og yderligere 1 million rubler i december samme år.Hvordan det videre gik kan man høre mere om søndag d. 8. oktober kl. 11.00
Der er GRATIS adgang for årskortholdere og gæster med entrébillet til museet.
Billetter til foredraget alene koster 30,- Gratis kaffe til foredragsgæster.
Bestil plads til foredraget på mosedefort@greve.dk

Der er rundvisning i museet kl. 12.00
Dato: søndag d. 8. oktober kl. 11.00
Sted: Mosede Fort, Danmark 1918-14
Se mere på http://www.danmark1914-18.dk

Kilde: Mosede Fort

Deltag i debatten
Del.