På en grå og halvmørk morgen i november besøgte Greves borgmester Pernille Beckmann for første gang en bedemand på et virksomhedsbesøg. Mariette Jørgensen, der er oplært som bedemand af sin far og indehaver af Sydkystens Bedemandsforretning ApS, havde inviteret til en snak om død, begravelse og sorg. Hun mener, at vi skal skrive vores sidste ønsker ned i god tid og blive bedre til at være fælles om sorgen og tale om døden fra barnsben.

Mariette Jørgensen fra Sydkystens Bedemandsforretning åbner med et smil, da gæsterne fra Greve Kommune indfinder sig i det røde murstenshus på Hundige Strandvej 119, der lige er blevet udpeget som kulturarv og et af de i alt 43 bevaringsværdige huse langs Strandvejen. Herfra har hun siden 2013 ordnet det praktiske omkring en begravelse eller bisættelse i samarbejde med en fuldtidsansat og sin far, der også har en bedemandsforretning i Vanløse. Oprindeligt var der købmandsforretning i bygningen, men senere havde fru Nørgaard Pedersen brødudsalg. Huset rummer i dag udstillede kister og urner i forskellige farver samt et langt sort mødebord, som gæsterne fra kommunen bænkes ved. De bydes på kaffe, juice og brød, mens de lytter til Mariettes fortælling om, hvordan det er at drive bedemandsforretning i Greve.

– Vi har et godt samarbejde med alle otte kirker og de fire kirkegårde i Greve Kommune. Vi er tilfredse med at have begravelsesforretning her på Strandvejen, hvor vi udvider med flere kvadratmeter i det nye år, samt i Tune Center. For at holde vores omkostninger nede, har vi lige lukket vores kontor på Karlslunde Strandvej, da vi ofte er på hjemmebesøg. Vi har pårørende i alle sociale lag i Greve Kommune. Vi sørger for, at afdøde og pårørende får den afsked, de ønsker uanset økonomiske og religiøse forhold, understreger Mariette under virksomhedsbesøget med Greves borgmester Pernille Beckmann, lokalpolitikeren Morten Dahlin, kommunaldirektøren Claus Thykjær og Greves erhvervs- og turistchef Tina Charlotte Koeffoed samt en praktikant.

Hvordan holder man humøret højt som bedemand?

Morten Dahlin vil gerne vide, hvordan hun som bedemand holder humøret højt, når hun er omgivet af sorg hele dagen. Til det svarer Mariette, der i øvrigt oprindelig er uddannet advokatsekretær, at der er mange sider af jobbet som bedemand, og at hun elsker det og aldrig er nærig med smil og kram.

– Det giver mig meget menneskeligt og personligt at være bedemand og i kontakt med pårørende. Jeg spørger ofte ind til livet og det menneske, der er afgået ved døden. Jeg kan sagtens være på kram med de pårørende. Jeg kan også bruge humor i samtalen. Men selvfølgelig gør jeg det med omtanke og passer på ikke at overskride grænser, fortæller Mariette, der også tager sig af at hente de døde, give dem tøj på, lægge dem i kisten og køre dem til kapellet samt håndtere urner med aske.

Hun tilføjer: Vi skal ikke glemme, at døden også kan være en lettelse for pårørende til uhelbredeligt syge ældre. Der er mange, der siger: Han har haft et langt og godt liv, det var godt, han nu fik fred.

Vi skal støtte op især om enlige pårørende i sorg og sætte ord på døden og vores sidste ønsker

Mariette er ofte ude på plejehjem, i sociale klubber, på skoler og til konfirmationsforberedelser og fortælle om, hvad en bedemand laver. Hun synes, det er vigtigt at sprede budskabet om, at i sorg er vi alle magtesløse. Det skal vi kunne tale med hinanden om.

– Vi skal blive bedre til at sætte ord på vores tanker om døden og støtte hinanden i vores sorg og specielt over for enlige pårørende, der har det svært, understreger hun over for borgmesteren og de øvrige gæster.

– Det er godt, hvis vi får flere synlige tilbud til enlige pårørende i sorg i form af sorggrupper, kaffeklubber og pensionistgrupper i Greve Kommune. For de efterladte er der et tomrum, og det kan sociale grupper løsne op for. Folkekirken tilbyder rigtig meget, men det er ikke alle, der gør brug af disse tilbud, da de forbinder det med tro og religion, når det er kirken som står bag, vurderer hun.

– Vi skal kunne tale om døden før og efter. I vores kultur er døden et tabu. Hvis vi alle husker at skrive vores sidste ønsker ned, så gør vi også afskeden for de pårørende lettere, pointerer Mariette.

Kilde: ErhvervsCentret i Greve

 

Deltag i debatten
Del.