Unge med appetit på sundhed og sammenhold

0

Kan du spise dig til en bedre koncentration? Hvordan bliver udeliv og bevægelse både sjovt og rart? Hvordan styrker gode madvaner et ungt liv?

 

GLIM: Eleverne på produktionsskolen i Lejre, Kohinoor, har sammen med bachelorstuderende fra Metropol i København givet sundhed, sammenhold og trivsel en vitaminindsprøjtning. Det sker som et led i det landsdækkende projekt, Madfællesskaberne.
Mad og måltider kan bringe unge sammen på tværs af baggrunde, uddannelser og geografi. Det er grundtanken bag Madfællesskaberne – et landsdækkende projekt, der med støtte fra Nordea-fonden har kørt for fuldt blus på Kohinoor, Produktionsskolen i Lejre de seneste uger.
I tæt samarbejde med 11 studerende i Ernæring og Sundhed fra Professionshøjskolen Metropol i København har skolens 60 elever deltaget i et forløb, der sætter spot på sundhed og sammenhold.

Hjernemad
Helt konkret har de unge arbejdet med at styrke det aktive og sociale udeliv på skolen. Blandt andet har skolens bålhytter fået et løft, så de nu er et hyggeligt mødested for eleverne.
Der er også kommet nye basketball-net i gården, der er organiseret aktivitetskasser med redskaber til udendørs spil og bevægelse, og hele skolen har været på et opgaveløb med Sundhedsstyrelsens KRAM-faktorer som tema (Kost, Rygning, Alkohol, Motion).
Desuden har eleverne på skolens e-sportslinje fået mere viden om og inspiration til bevægelse og sund kost. I forbindelse med dette har de arbejdet med brainfood – fødevarer, som booster hjernen og koncentrationen.
Det er for eksempel blåbær, broccoli, æg, persille og tomat. ”Hjernemaden” er omsat til plakater, der nu hænger som huskesedler i e-sportslokalet. De unge har også drøftet betydningen af at være i god fysisk form, hvis man skal præstere foran skærmen mange timer dagligt.
– Projektet er inspirerende og engagerende, fordi aktiviteterne tager udgangspunkt i netop vores elevers hverdag og behov. De unge har arbejdet meget med fysisk sundhed, og det er et stærkt supplement til dét, vi i forvejen gør. Her på skolen bruger vi nemlig aktivt maden og måltiderne til at skabe en tryg ramme for eleverne i en dagligdag, der kan være udfordrende, når man skal lære at stå på egne ben, siger Kohinoors forstander, Troels Møbjerg Sørensen.

Løftestang for fællesskab
Formålet med Madfællesskaberne er at støtte det gode, unge liv – både ved at inspirere til sunde madvaner og ved at styrke de unges lyst til at engagere sig i fællesskabet. Det er andet år i træk, at Kohinoor deltager.
– Vi bruger ernæring og sundhed som løftestang for fagligt, socialt og personligt fællesskab, som gør de unge klogere på sund mad, men også på hinanden. Den største styrke er, at de unge selv er med til at udvikle og styre forløbet, og det er en stor oplevelse at se, hvor meget de skaber sammen, siger lektor Marianne Søgaard Andersen, Professionshøjskolen Metropol.

Om Madfællesskaberne
Madfællesskaberne er et landsdækkende projekt, der samler unge på tværs af baggrunde om det fælles måltid. Målet er at støtte det gode, unge liv – både ved at inspirere til sunde madvaner og ved at styrke de unges lyst til at engagere sig i fællesskaber i lokalområdet og på uddannelsessteder.
Projektet er støttet af Nordea-fonden, og deltagerne er unge fra produktionsskoler, højskoler, videregående uddannelser og ungdomsråd i hele Danmark.
På Kohinoor deltager cirka 60 elever og 11 studerende fra Professionshøjskolen Metropol.
Se mere på www.madfællesskaberne.dk

Deltag i debatten
Del.