Søjlerne i Kongehallen

0

Tirsdag den 14. august markerede Sagnlandet Lejre en milepæl i opførelsen af Skjoldungernes kongehal. Ved denne lejlighed afslørede de to enorme søjler i midten af hallen.

Af Palle Bruselius

SAGNLANDET: – Er der ét ord, som melder sig her i dag, er det format.
Der er virkelig format over den bygning, som vi nu kan se omridset af. Der er format over det projekt, som Sagnlandet er i gang med. Og der var i den grad format over ambitionerne hos de bygherrer, der opførte den oprindelige kongehal.
Kongehallen i 700-tallet var et tidligt eksempel på meget af det, vi også gerne vil i Lejre Kommune i dag: Den var udtryk for fornem innovation.
Sådan indledte viceborgmester Leif V. Nielsen sin tale ved afsløringen af de to udskårne søjler i midten af den kommende hal.
Arbejdet med opførelse af kongehallen har været i gang længe. Tirsdag nåede man en milepæl i arbejdet, idet man var klar til at afsløre de to midtersøjler i hallen. Hen over sommeren har man arbejdet med den gigantiske tømmerkonstruktion. Fundamenterne, der godt nok er i beton for at sikre holdbarheden, var forlængst klar.
Ved starten af arrangementet blev der budt på et let snack samt Sagnlandets nye kongehals øl ’Heorot’.
Velkomsttalen blev holdt af Sagnlandets bestyrelsesformand, professor, Dr. phil. Kristian Kristiansen-
Efterfølgende afholdt direktør Frank Rechendorff Møller, Augustinus Fonden, en tale på vegne af projektets to store donatorer A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden.
Dernæst fulgte videborgmester Leif V. Nielsens tale, og denne afsluttede han med et lille husoffer, hvilket blev introduceret af Sagnlandets direktør, Lars Holten.
I oldtiden ofrede man til såvel huset ære som jordens vætter, så et gjorde Sagnlandet Lejre naturligvis også. Så sikrede man sig, at den nye kongehal ville få et frugtbart og langt liv fyldt med gode oplevelser for kommende gæster og indvånere.
Kongehallen er en rekonstruktion af fund gjort ved Gl. Lejre, herunder Nordens største vikingetidsbygning.
Midt i 2015 kunne Sagnlandet offentligøre nyheden om en donation på 65 millioner fra A. P. Møller Fonden til projektet Sagnkongernes Verden. Siden har Augustinusfonden doneret yderligere 10 millioner til projektet, som skal rekonstruere bygningen.
Arbejdet med hallen er ikke nemt. Det handler både om at sikre sig, at rekonstruktionen holder så længe som muligt, at den lever op til byggeregler og arbejdsmiljøhensyn, samt at den er funktionel i en moderne sammenhæng samtidig med, at den lever op til sit formål om arkæologisk formidling og autentisk oplevelse.

Deltag i debatten
Del.