Mød Julie og Erna

0

Julie Poulsen, der går i 9. F på Osted Friskole var i uge 41 i praktik på Lejre Bibliotek & Arkiv. Det var hun skrevet det følgende stykke om.

 

HVALSØ: Jeg har i uge 41 været i praktik på Lejre Bibliotek og Arkiv. I denne anledning blev jeg bedt om at skrive en erindring om min hverdag, og sammenligne den med en pige fra 1920erne som hed Erna.

 

Morgenen
Når jeg står op der lidt i 7:00 tager jeg tøj på, og det er som regel det, jeg havde på dagen før eller bare et par jeans/løbebukser og en Justin Bieber hættetrøje. Efter jeg har taget mit tøj på, børster jeg tænder og for det meste reder jeg mit hår, når jeg altså gider. Når jeg har fået alt det overstået, passer det som regel med at jeg skal i bilen kl. 7:30 ,så jeg kan blive kørt i skole
Ved godt det ikke lyder af så meget. Og det er det heller ikke.
Vi kan for eksempel tage Erna. En pige som gik på Hvalsø skole i 1920erne. Når Erna står op om morgenen, står hun op før mig. Erna skal nemlig hjælpe på familie gården/huset. Og det har hun også tid til, da Ernas skole starter senere end den gør i dag. Erna går ikke med jeans/løbebukser og Justin Bieber hættetrøje, da det til at starte med ikke fandtes dengang. Erna tog en kjole på som hun har på stort set hver dag.

 

Skole
Når jeg kommer i skole har vi noget der hedder morgensang. Det har vi hver eneste morgen. Og der er hele skolen samlet for at få et bedre fællesskab med hinanden. Jeg går i 9.F og vi består både af piger og drenge, og det er jo en forskel, for i Ernas klasse fra 20erne var pigerne og drengene adskilt. De havde også forskellige fag. Drengene havde sløjd, mens Erna og pigerne havde husgerning. Det syntes jeg selv er forkert. For det giver et meget bedre sammenhold at pigerne og drengende er sammen og har de samme fag, så der ikke bliver lavet forskel.

 

Undervisning
I selve undervisningen er det meget normalt i dag at bruge computere og andet udstyr til at regne med, men i Ernas klasse kan de få besked på at tage nogle penne med hjemmefra. Dem lægger Ernas klasse på deres bord ved siden af deres mini tavle og griffel, der er blevet udleveret til dem, og det brugte de til at regne med.

 

Arbejde
Det, jeg plejer at gøre, når jeg får fri, er at tage min cykel og cykle på arbejde. Jeg arbejder lidt i min fritid, men det er fordi jeg har tid til det. Jeg arbejder som hjælpepige i en børnehave, hvor jeg rydder op, vasker op og bare gøre rent på børnehaven.
Når Erna får fri, tager hun som regel hjem for at hjælpe med at arbejde på gården eller tjene penge til familien. Erna har ikke de samme valg angående fritid og hobbyer, da hun lever i 1920, altså en tid hvor økonomien ikke er så god, som den er i dag.

 

Lektier
Imens Erna sikkert stadig hjælper sin familie på gården eller tjene penge til hendes familie, passer det ca. med at jeg er kommet hjem. Men jeg har mange lektier for, som altid. Ernas lære Helga giver ikke ligeså mange lektier for, som f.eks. mine lærere. Økonomien har ændret sig meget gennem årene. Jeg har for eksempel meget mere tid til lektierne og til at uddanne mig i forhold til Erna. Erna har ikke samme mulighed som mig og alle andre nu til dags. Dengang var økonomien ikke så god som i dag.

 

Lærere
Erna og hendes klasse kammerater havde ikke så mange lærere som jeg har. Dengang havde man som regel kun en-to lærere, hvor den ene var hjælpelærer.

 

Fritid
Jeg er jo en teenager, der går i 9 klasse, så selvfølgelig har jeg et socialt liv. Mange gange, når lektierne og jobbet er færdige, så mødes jeg nogle gange med mine venner, især med Msen og Rasmus. Jeg er en pige, der også har drengevenner og specielt en af dem spiller jeg meget GTA 5 med. (Spil til PlayStation)
Når jeg er sammen med mine pigevenner, tager vi for det meste ud på en café, bare for at hygge snakke.
Erna og jeg har en meget anderledes måde at bruge vores fritid på. Erna kunne ikke bare tage et tog til enten Roskilde, når hun havde lyst. Hun har som sagt ikke råd til det, da det er vigtigere at bruge de små penge, hun tjener, på familien. Men Erna har heller ikke så mange drengevenner, som jeg måske har, da drengene og pigerne var opdelt. Erna har ikke fået samme forhold til drenge, som vi har i dag.

 

Sengetider
Som enhver dag skal man i seng i løbet af aftenen. Og Erna sengetider er en smule anderledes end mine. Erna går tidligere i seng, da hun sikkert skal tidlig op næste morgen for at hjælpe familien på gården, enten på markerne eller ude i staldene.
Men i dag kan en teenager finde på at være oppe til kl 3-5:00 om natten. Selv på en normal skoledag, fordi vi ikke skal tidlig op hver morgen for at hjælpe vores familier på gården.

Deltag i debatten
Del.