Maria kom ud i verden med Lions

0

Tre ugers ophold i Østrig lyder bestemt ikke som en dårlig idé. Det mente Maria da heller ikke, da hun fik muligheden via Lions Club Lejre.

 

Af Palle Bruselius

 

LEJRE BY: Hvert år får en række unge mellem 17 og 20 år muligheden for at komme på et udvekslingsophold via Lions Clubs lokalafdelinger, der finansierer opholdene og arrangerer dem for de unge.
Maria, der er bosat i Lejre, var i sommer tre uger i Østrig.
Villy: alle får en god oplevelse
Lions består af enkeltmedlemmer. Fritidsbeskæftigelse
Vi er ikke en loge, selv om mange tror det.
– Værtsfamiliens far var medlem af Lions. Jeg kunne mærke at han syntes, at det er en ære at være med i Lions. Det er simpelthen en fin ting at være med i., fortæller Maria til Lejre Lokalavis.
– Lions Club betaler fly og opholdsomkostninger, og vi betaler også et gebyr, hvis det hører til, forklarer Villy Vibholt fra Lions Clubs Lejre-afdeling, hvor han er ansvarlig for netop udvekslingsarrangementerne.
I år har der været i alt 110 unge mennesker fra Danmark på udveksling fordelt på tre lejre.
Et udvekslingsophold følger en fast ramme.
Opholdet indledes med en uge hos en værtsfamilie.
– Vi havde selv en ung mand fra Brasilien og en ung pige fra Tyskland, fortæller Villy Vibholt.
Maria fortæller her om turen:
– Jeg havde en helt fantastisk tur.
• Mindste tæt ved Salzburg – campen to uger
– Jeg var en uge hos en familie, der boede ved Granitzböll i det sydlige Østrig – tæt på grænsen til Slovenien.
Granitzböll er på Alperne, så vi var oppe at vandre højt oppe – helt oppe over skyerne. Det var en smuk udsigt. Vi var ude at spise flere aftener. Vi badede også i søerne – deres søer er fantastiske.
– Vi cyklede også rundt i naturen. De boede på en økologisk gård på landet. Det var helt anderledes end Danmark, hvor det hele er fladt.
– Vi fik meget østrigsk mad, og faktisk wienerschnitzel hver anden gang. Det var virkelig kvalitetsmad.
– Familien var meget åbne, og jeg fik undervejs oplevet mange østrigske traditioner.
– Vi lægger vægt på, at de unge bor hos og oplever familierne og dermed dagliglivet i familien, indskyder Villy Vibholt.
– Det var et krav, at man skulle kunne tale engelsk. Men bedsteforældrene i familien kunne slet ikke snakke engelsk, så der måtte jeg improvisere en hel del. Jeg oplevede også, at da jeg var på campen, var jeg meget bedre til engelsk end de fleste andre. Lige præcis med engelsk er vi meget langt fremme i Danmark,fortæller Maria.
– Jeg vil absolut anbefale andre at prøve det her. Jeg har også været med på en EF-tur (sprogrejse – red.)- men har fået meget mere ud af turen med Lions. Det gav meget rent sprogligt, fortæller Maria
Marias anbefaling er Villy Vibholt glad for.
– Vi har absolut et godt tilbud, men de unge står ikke kø for at bruge det. Vi vil meget gerne have nogen af sted igen næste år.
– Jeg tror faktisk ikke, at de kender til det, siger Maria.
– Vi var omkring 30 på campen. Man kunne derfor godt nå at snakke med alle, og vi fik undervejs skabt et fællesskab.
Campen var tæt på Salzburg og vi fik mange gode oplevelser. Vi var blandt andet i saltminer, rundt omkring i byen, vi så en hel del historiske bygninger, og havde i det hele taget mange kulturelle oplevelser. Salzburg er i øvrigt også Mozarts fødested. Vi også en historisk tur i en old school-bus fra 1960erne, fortæller Maria videre.
Det var dog ikke kun kulturelle oplevelser, som Maria og de andre på campen fik.
– Vi var oppe i bjergene og vandre. Vi dyrkede flere slags sejlsport på Mondsee. Naturen fyldte meget på turen. Mondsee er en ret lille by. Der blev der afholdt en klassisk koncert til ære for os.
– Vi skulle også fortælle om, hvor vi kom fra. Det var ved en Evening of Nations-aften. Danskerne på campen fortalte om H C Andersen, dansk design, eventyr, om dansk slik og meget andet.
– De forskellige campus kan have forskellige profiler. Det kan for eksempel være musik.
– Min camp havde kultur som profil, forklarer Maria.
Maria skal fortælle om turen ved det næste klubmøde.
Skulle man have blevet interesseret i at bruge Lions Clubs tilbud, så hører Lejre-afdelingen meget gerne fra interesserede.
Man skal i givet fald henvende sig til Villy Vibholt på e-mail: villyvibholt@gmail.com
Da der er tale om udvekslingsophold, skal den familie, der sender en ung af sted også være indstillet på at modtage en ung fra et andet land året efter.

 

 

Deltag i debatten
Del.