Mange lokalpolitikere har forladt deres parti

0

Mange kommunalbestyrelsemedlemmer i de danske kommuner skifter parti i løbet af valgperioden. Der er tale om hvert syvende kommunalbestyrelsesmedlem. Lidt anderledes står det dog til i Lejre Kommune.

 

Af Palle Bruselius

 

KOMMUNALVALG: Efter kommunalvalget 2013 har cirka syv procent af landets kommunalpolitikereforladt det parti, de blev valgt ind for den gang. Typisk er de hoppet til et andet parti eller er blevet løsgængere, og en del har simpelthen forladt kommunalpolitik helt, blandt andet fordi de er flyttet fra den kommune, de stillede op i.
Ifølge reglerne kan man ikke sidde i en kommunalbestyrelse, hvis man ikke bor i kommunen.
I alt har 164 ud af i alt cirka 2.500 kommunalbestyrelsesmedlemmer forladt det parti, som de blev valgt ind for. Det er hvert 15. kommunalbestyrelsesmedlem.
Det svarer ganske overnes med den tendens, man også så ved det forrige valg i 2009.

 

Men det er anderledes i Lejre
I Lejre Kommune er forholdene lidt anderledes end på de er landsplan.
Her har to kommunalbestyrelsesmedlemmer opgivet deres mandat, fordi de er flyttet fra kommunen.
Den første, der gjorde dette, var SF’s Sidsel Transe Munch, der flyttede fra kommunen. Hun blev erstattet af suppleanten Ole Møller, der tidligere har siddet i kommunalbestyrelsen for partiet. Han stiller også op ved det kommende valg.
Også Venstres borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2013, Lena Holm Jensen, flyttede fra kommunen. Hun blev erstattet af Tina Mandrup, der ved det kommende kommunalvalg står som nr. 2 på Venstres opstillingsliste.
Lena Holm Jensen har ikke skiftet parti. Hun stiller nemlig op for Venstre i København.
SF’eren Lulle Zahle forlod i 2016 SF og blev løsgængere. Hun står nu som nr. 3 på Enhedslistens opstillingsliste.
Thomas Stokholm blev i slutningen af 2016 ekskluderet af Venstre.
Efter kort tids tænkepause gik han ind i Liberal Alliance, som han stiller op for som nr. 2 på partiets opstillingsliste.
Han er således det eneste kommunalbestyrelsesmedlem, der har skiftet parti, men på en helt anden baggrund end den, der normalt ses rundt i landets kommuner.

 

Da borgmesteren gik af
SF’eren Mette Touborg forlod i 2016 posten som borgmester i Lejre Kommune og tiltrådte i stedet en stilling som adm. kulturdirektør i Københavns Kommune.
Det medførte, at hun blev erstattet af Det Radikale Venstres spidskandidat ved valget i 2013, Asta Rasmussen, der den gang ikke opnåede valg.
SF var havnet i den situation, at de ikke havde flere suppleanter at trække på, og derfor gik mandatet til den kandidat blandt de, der af de politikere der ikke opnåede valg, som havde flest stemmer.
Asta Rasmussen stiller også denne gang op for Det Radikale Venstre, dog ikke som spidskandidat. Her er det Thomas Bisgaard, der er nr. 1 på partiets opstillingsliste.

 

På landsplan
Venstre tegner sig på landsplan med i alt 43 partihop sig for det største antal lokalpolitikere, der har forladt partiet. Det store tal er dog ikke så mærkeligt endda; Venstre fik nemlig – sammen med Socialdemokratiet – valgt klart flest kommunalbestyrelsesmedlemmer i 2013.
Hovedparten af afhopperne fra Venstre har skiftet til Liberal Alliance. Med i billedet hører dog også, at Venstre samtidig er det parti, der har fået nye folk fra andre partier eller lokallister. Der er her tale om i alt 22 skift til Venstre.
Dansk Folkeparti er det parti, der i forhold til tilslutningen ved valget i 2013 har mistet flest kommunalbestyrelsesmedlemmer. DF fik dengang valgt i alt 255 byrådsmedlemmer. Siden har 36 forladt partiet.

Deltag i debatten
Del.