Madskoler er en fantastisk idé

0

LÆSERBREV
Af Erik R. Holst
Blakledsvej 6, 4330 Hvalsø
Medlem af kommunalbestyrelsen (V)

For et par uger siden fik jeg muligheden for, sammen med andre kommunalbestyrelsesmedlemmer, at besøge Amager Fælled skole i København, hvor man for otte år siden blev madskole. Vi var to fra kommunalbestyrelsen der tog mod tilbuddet, og sammen med leder og medarbejdere på Hvalsø skole fik vi en rundvisning og hørte om erfaringerne med madskolen.
Hvad er en madskole? En madskole er ikke bare en kantineordning, men muligheden for at elever kan købe mad på skolen, som de selv er med til at lave, og integration af hjemkundskabsundervisning med tilberedning af mad til hele skolen.
Eleverne deltager i køkkenet en klasse af gangen i en hel uge, hvor hele skoledagen er erstattet af madlavning, servering, oprydning og opvask. Der er professionelle folk i køkkenet som sikrer, at både det ernærings- og hygiejnemæssige er i orden.
Det var slående at se, hvor fokuserede eleverne var i arbejdet. En ting er at lære at samarbejde om en projektopgave i dansk eller naturfag, men når man skal lave mad til 600 personer, og der er en klar deadline, så stiller det andre krav til samarbejdet, og det tror jeg eleverne profiterer af.
Skolelederen som viste os rundt, var ikke i tvivl om, at der var en besparelse på AKT lærernes arbejde.
Samtidig skal man huske, at de elever som ikke er så bogligt stærke, måske kan få nogle succesoplevelser i sådan et arbejdsfællesskab, og dermed få styrket selvværd, til glæde for både dem selv og deres kammerater.
På Hvalsø skole arbejdes der på et projektforslag om at gøre Hvalsø skole til madskole. Jeg håber, det er et forslag, der vil kunne realiseres, og glæder mig til at se de mere konkrete planer, når de tager form.

Deltag i debatten
Del.