I Lejre Kommune smager maden af noget

0

De gode lokale smagfulde råvarer og produkter fra Lejre Kommunes madhåndværkere bliver igen samlet på en fælles stand på Livsstilsdagene på Ledreborg den 18. til den 21. maj.

LEJRE: Som besøgende kan man smage på de nyeste produkter, få en god opskrift med hjem, høre om produkter og købe ind til en middag.
Der vil være et bredt udvalg af varer i år fra 17 forskellige lokale producenter. Lejre Kommune er hjemsted for stadig flere produktioner. Her er madhåndværkere, som laver nye produkter som kraut af kål, rødbedeketchup, sennep, æbleeddike, mjød og cider og flydende chili og krydderurter.
Markerne har forskellige dyre- og gårdbutikken fryser vil være fyldt med kød fra lam, svin okse og køleskabet med flere forskellige spegepølser og grillpølser og æg. Lejre huser flere bærplantager, hvor vi får saft fra bær som aronia, ribs og flere typer marmelade
Kommunens mølleri har fem slags mel med og i år både knækbrød og brød lavet i deres eget bageri. Den lokale likørmærke har fået en ny variant med rabarber, og de to bryggerier har flere nye varianter på hylderne. Lejres chokolade verdensmester har nye varianter af chokolade med.

Frødyrker
Hvis vejret bliver godt de næste uger, vil vi se de første grøntsager fra Stensbølgård, samt et udvalg af de tidlige blomster og krydderurter fra flere lokale økologer under Havenetværket.
Som noget nyt i år er Signe Voltelen fra Copenhagen Seeds med i gårdbutikken og kunder kan nu købe et bredt udvalg af økologiske frø. I hendes virksomhed; Copenhagen Seeds frøhave dyrkes, smages og undersøges gamle grøntsagssorter, spiselige blomster og spændende urter. De gror og høster kun frø, som man trygt kan give videre. Der bruges ikke GMO og pesticider. Signe har boet i Lejre i over et år, hvor hun dyrker frø og følger planten hele vejen fra spire til frø.
Signe fortæller:
– Den spiselige biodiversitet er vores fundament for god mad, derfor arbejder vi for at bevare og beskytte vores fælles frøarv. Vores mission er at styrke mangfoldigheden til fremtidens generationer. Det gøres bedst ved at frøene dyrkes.

Visit Lejre
I år vil Visit Lejre være i teltet med gode fortællinger og bud på sjove oplevelser hos de lokale turistaktører. Der vil for eksempel være smagsprøver på ramsløgspesto- og mandler – og en forklaring på, hvordan det hænger sammen med en slotsruin.
Du kan også dykke ned i historien, når Egholm museum byder velkommen med masser af aktiviteter. Måske har du haft en flygtig tanke om, hvordan det mon føltes at være soldat under 2. verdenskrig? Det kan du få en fornemmelse af, når du ifører dig uniform og sætter dig i førersædet på en mandskabsvogn fra 1942. Der er både uniformer til voksne og børn.
Livsstilsdagene finder sted den 18. til den 21. maj fra kl. 10-17:00. Du finder Lejres ”hjørne” lige overfor slottet.
Roskilde Dyrskue finder sted den 8. til 10. juni fra kl. 10-18:00. Du finder Lejre i Spisekammeret.

Deltag i debatten
Del.