Flygtninge mangler lokale venner i Lejre

0

Som frivillig har Normann Errebo hjulpet syriske Zyad Alkarmi med at lære dansk, tage taxakursus og føle sig hjemme i Lejre Kommune. Undervejs er de to blevet gode venner.

LEJRE: Dansk Flygtningehjælp mangler lige nu 10 frivillige, der ligesom Normann Errebo vil række hånden ud til flygtninge i Lejre Kommune.
Zyad Alkarmi var måske aldrig blevet taxachauffør, hvis han ikke havde mødt Normann Errebo. Han kunne godt køre bil, men det nytter ikke meget, hvis man ikke kan tale med kunderne og forstå adresserne. I fem måneder kørte de to mænd rundt i København som forberedelse til et taxakursus. Det var ikke nemt, men med megen hjælp fra Normann, lykkedes det endelig at bestå prøverne og Zyad blev taxachauffør.
– Normann hjalp med lektier og sprog. Han er god lærer, forklarer på en god måde hvad ting betyder og hvordan man siger det. Han er en rigtig god mand, en rigtig god frivillig, siger Zyad.
– Når Normann hjælper mig på vej mod job, så hjælper jeg selvfølgelig også ham. Vi skal hjælpe hinanden. Nogle gange lærer jeg ham at lave arabisk mad, og han viser mig, hvordan man laver dansk mad. Der er mange måder, siger Zyad.
Zyad kom til Danmark fra Syrien for tre år siden. I Lejre Kommune mødte han Normann (fra Kirke Saaby), som blev hans frivillige netværksperson gennem Dansk Flygtningehjælp.
De to mænd mødes ofte over et godt måltid mad sammen med Normanns kone Birthe, Zyads kone Fadwa og børnene Sima og Mohamed på ti og ni år. For eksempel har Normann lært at lave den mellemøstlige ret dolmer, som består af kødfars pakket ind i vinblade. Da Normann og Birthe holdt guldbryllup, var familien Alkarmi med, for i virkeligheden har de meget til fælles.
– Selv om man kommer fra Syrien så har man nogenlunde de samme tanker og drømme om livet, altså man vil godt have et godt liv sammen med sin familie, venner og det er uanset om man er muslim eller kristen eller kulturkristen. Vi er jo simpelthen blevet gode venner, siger Normann Errebo.
Det kan være svært for flygtninge at skabe en hverdag i et helt nyt samfund, og lokale netværkspersoner kan være nøglen til en god begyndelse. I Lejre Kommune mangler Dansk Flygtningehjælp lige nu mere end 10 frivillige, der har lyst til at blive netværkspersoner.
Som frivillig kan man hjælpe med at skabe et lokalt netværk, man kan træne hverdagsdansk eller hjælpe med at forstå NemID og breve fra kommunen. Det er både enlige flygtninge og familier, som søger venner, så man kan både melde sig som frivillig alene eller sammen med sin familie. Når man er blevet matchet, bestemmer man selv, hvad man vil lave sammen. Hvert match bygger på gensidig kemi og interesser, og Dansk Flygtningehjælp giver støtte og vejledning, hvis det er nødvendigt. Det er fleksibelt at være netværksperson, men det er en god idé, at man ses regelmæssigt.
Interesserede kan kontakte formanden for Lejre Flygtningevenner, Lennart Skov Hansen på lennart.skov.hansen@gmail.com for at høre nærmere.
Lejre Flygtningevenner er en frivillig forening og en del af Dansk Flygtningehjælp.

Deltag i debatten
Del.