Det sidste farvel til småt og stort brændbart

0

ARGOs genbrugsplads ved Torkilstrup er den først i Danmark, der har afskaffet de folkeligt kendte begreber stort og småt brændbart. Torsdag i sidste uge blev den sidste container med småt brændbart kørt væk.

Af Palle Bruselius

TORKILSTRUP: Det ville måske være en kliché at skrive at en epoke er ved at være slut. Men det vil alligevel være sandt. Stort og småt brændbart er fortid i ARGO. Ikke helt gennemført endnu, men starten gik altså i torsdags på genbrugspladsen i Torkilstrup. Her blev den sidste container med småt brændbart kørt væk kort før middagstid.
Det skete efter taler af blandt andre Niels Hörup, borgmester i Solrød Kommune og Ivan Mott, formand for udvalget for Teknik & Miljø i Lejre Kommune.
Affaldssorteringen bliver fremover mere præcis; ikke færre end 42 forskellige kategorier affald vil man støde på under turen rundt på genbrugspladsen. De to folkekære kategorier afløses fremover af kategorien ’Uegnet til genanvendelse’.
Fremover skal du sortere meget mere, men det virker mest som et spørgsmål om tilvending. Søndag formiddag, hvor Lejre Lokalavis genbesøgte pladsen, var der masser af travlhed; en myretue værdigt. Det var dog tydeligt – også ifølge medarbejdere på pladsen – at borgerne generelt set havde styr på, hvor tingene skulle hen. Der var dog stadig markant ekstra arbejde med at vejlede borgerne, men dette skønnes kun at vare en kort periode.
Der blev torsdag budt på et arrangement, hvor formanden for ARGO, Niels Hörup, borgmester i Solrød Kommune, og Ivan Mott, formand for Udvalget for Teknik & Miljø i Lejre Kommune, begge holdt taler og de nye tider og desuden indviede en nyskabelse: Kategorien ’Uegnet til genvendelse’, der nu afløser netop stort- og småt brændbart.
Med 42 kategorier affald – hvor af de fleste er velkendte – er der skabt en mere præcis affaldssortering. Det koster helt sikkert lidt ekstra tid og kræfter lige i starten, men i det lange løb skulle det gerne bevirke mere genbrug og mindre afbrænding af affald.

www.argo.dk finder du vejledning i sortering af affald efter de nye regler.

Deltag i debatten
Del.