DEBAT: “Tvangsøkologi”

0

LÆSERBREV
Af Anders Moe, bestyrelsesmedlem SF Lejre
Marinus Bastian Meiner, 5. kandidat SF

 

Lotte Greve, Venstre, er gået til kamp mod “tvangsøkologi” i de kommunale madordninger.
“Ordentligheden” blev første offer i krigen.. Under overskriften “Fremtidens madordninger” forarges Lotte Greve over at Lejre kommunes kostpolitik som et af mange mål, har en økologisk andel på 75 procent.
Man ser dette kommunale mål som formynderisk af kommunen og forestiller sig at hvert enkelt forældreråd selv skal bestemme, om tomaten skal være konventionel og figenstangen økologisk.
Vi ser denne løsning som meget usmidig og umulig for den køkkenansvarlige at navigere under.
Det fastslås også at kravet om 75 procent øko er så dyr, “at der er en del dage, hvor det er grøddag i daginstitutionerne”, og at denne konsekvens direkte påvirker børnenes mundmotorik negativt.
At børns udvikling trues af at spise grød, har større humoristisk end sandhedsværdi. Tværtimod anbefaler den respekterede og toneangivende sundhedsplejerske Helen Lund Hansen faktisk grød til børn: “Grød indeholder fuldkorn, vitaminer, mineraler og mange fibre. Det er godt for fordøjelsen, og det hjælper maven med at holde sig naturligt i gang. At starte dagen med grød giver en god mæthed og sikrer barnet et stabilt blodsukker og overskud til leg og aktivitet. Og så er grød ofte også billigt.”
I Børnehuset Skjoldungerne er under 7 procent af måltiderne grød – og når der serveres sund og nærende grød, er det altid med toppings og tilbehør, så barnets sanser og “madmod” udfordres.
Endvidere hævdes det at der er mange penge at spare ved at skrotte økologien. Her må man forberede sig på en skuffelse. Efter grundig uddannelse og forhåbentlig vedligeholdelse af denne, har mange køkkener klaret kravet helt uden meromkostning.
Vi har som kommune et skærpet ansvar for, at den mad vi tilbyder de yngste og ældste, som ikke kan vælge til eller fra, har en høj kvalitet.
At bekymre sig om mundmotorik ved grødindtag frem for pesticidrester er skudt helt forbi. Sammenhængen mellem indtag af pesticidrester og udviklingen af ADHD og langsommere mental udvikling hos børn er gammel. (Ingeniøren, 6. maj 2013).
Vi er stolte over, hvor langt Lejre er kommet i forhold til både produktion og forbrug af økologiske fødevarer. At rulle denne udvikling tilbage vil ikke åbenbare “fremtidens madordning” -men fortidens.

Deltag i debatten
Del.