DEBAT: Nej tak til kæmpevindmøller i Lejre Kommune

0

LÆSERBREV
Af Connie B. Jensen
Kommunalbestyrelseskandidat for Socialdemokratiet
Michael Svane Jørgensen
Region Sjælland kandidat for Socialdemokratiet

 

 

Borgerne i Lejre kommune ønsker ikke store vindmøller i deres baghave. Bekymringen for de store vindmøller blev igen rejst, da Socialdemokratiet besøgte Kirke Saaby for nylig. Socialdemokratiet i Lejre har fuld forståelse for deres bekymring, og vi fastholder, at der ikke skal rejses kæmpevindmøller i Lejre. Det gjorde vi for fire år siden, i forbindelse med den nuværende kommuneplan, og det gør vi nu. Der bliver ikke afsat plads til kæmpevindmøller i den nye kommuneplan. Dermed kan der ikke rejses kæmpevindmøller i Lejre kommune.
Baggrunden for vores opbakning til ønsket om stop for kæmpe vindmøller på land handler om, hvordan vi ser Lejre kommune skal udvikle sig som Nationalpark og som grøn kommune.
Desuden mener vi, at den grønne omstilling, baseret på vedvarende energi, skal bæres frem af fordele for de mange og ikke de få. Der er med andre ord et element af folkelig forankring og demokrati, også når det handler om omstillingen mod et mere bæredygtigt samfund.
Grøn energi handler ikke kun om effektivitet, men også om, hvordan vi udvikler den energiteknologi som skal bringe os frem til målet.
I disse år falder priserne på solceller og vi er glade for, at der i Lejre kommunes budget nu er afsat en million kroner, så vi kan indgå i fælles solcelleparker. Ligeledes kan allerede nu sættes husstandsvindmøller op tæt på ejernes egen bopæl, hvis betingelserne for nabohøring er opfyldt.
Udbygningen af den slags mindre lokalt tilpasset energiproduktion tror vi er en vigtig vej frem. Det handler om at fastholde arbejdspladserne. Landbruget og ikke mindst økologiske landbrug er en oplagt målgruppe. De skulle gerne blive endnu mere bæredygtige, i ordets oprindelige forstand.
Selvfølgelig er der brug for kæmpevindmøller. De er effektive, men de skal bare stå langt væk – gerne til havs. Igennem, ikke mindst vores pensionsopsparing, er rigtigt mange mennesker med til at sikre, at denne udbygning fortsætter. Den slags er vi naturligvis glade for.
Vi mener der skal være plads til begge typer løsninger. Både de store centrale og de små decentrale. Klimaudfordringerne gør, at vi tror, der fremover bliver brug for begge dele.

Deltag i debatten
Del.