DEBAT: Hvad koster borgmesterens boligpolitik Lejres borgere?

0

LÆSERBREV
Af Lars Kimer Mortensen, Ordrup
Formand for Venstre i Lejre
4060 Kirke Såby

Jeg blev en smule rystet, da jeg læste dagsordenen til kommunalbestyrelsesmødet den 28.2.18. Heraf fremgik det nemlig, at man lige skulle have “udvidet” en garantistillelse til almennyttige boliger i Hvalsø, fra cirka 29 millioner kroner til cirka 57 millioner kroner.
Årsag – administrativ fejl oplyser borgmesteren. Ansatte i administrationen, personale med en årlig løn på omkring 1 million kroner kender ikke belåningsreglerne vedrørende almennyttige boliger, boliger som borgmesteren har besluttet at bygge i Lejre? Det lyder endnu mere rystende, og det må borgmesteren da se at få løst i sin administration.
Men nu synes jeg at vi borgere i Lejre har krav på, at få borgmesteren og administrationen til at beregne, hvad denne almennyttige boligpolitik kommer til at koste de næste fire år frem til nyt kommunevalg.
Hvor mange almennyttige boliger har vi i dag, og hvor mange nye er/skal besluttes i fireårs perioden?
Hvad koster disse boliger i direkte grundkapitalindskud, 10 procent af byggesummen, som tages direkte fra kommunekassen?
Hvad skal der stilles i garanti overfor realkreditlånet som finansiere boligerne, og hvad koster denne garantistillelse i de næste fire år ?
Hvad vurdere man risikoen til ved denne garantistillelse, risikoen for, at en boligforening går konkurs og kommunen kommer til at hæfte for de 40 procent?
Sidst men ikke mindst må vi forvente, at størstedelen af lejerne af de almennyttige boliger, også skal have boligsikring de næste fire år. Det skal Lejre også betale, og hvad beløber dette sig til?
Det som skal modsvare disse udgifter for Lejre er, at vi får anvisningsret over 25 procent af boligerne. Resten kan boligselskabet udleje til udflyttere fra andre kommuner, som vi så kommer til at betale for.
Skal Lejres borgere virkelig betale for en sådan boligpolitik? Vor kommuneskat er jo høj nok i forvejen.

Deltag i debatten
Del.