DEBAT: En frikommune skal finde nye løsninger – svar til Karl Simonsen

0

LÆSERBREV
Af Carsten Rasmussen
Borgmester

 

Kære Karl Simonsen

I et læserindlæg den 4. oktober kommenterer du – meget kritisk – Lejre Kommunes henvendelse til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen om at blive frikommune på fødevareområdet.
Du får det til at lyde som det rene anarki, men et forsøg med en frikommune betyder jo ikke, at så findes der slet ingen regler.
Selvfølgelig skal vi have en høj fødevaresikkerhed, og vi skal kunne eksportere vores fødevarer, fordi de netop er kendt for at være af høj kvalitet.
Men lovgivningen på fødevareområdet er et brombærkrat af genstridige regler, og Lejre Kommune vil tage initiativ til at undersøge, hvordan vi kan finde nye veje for fødevareproduktion – ud af de komplekse regler, som bremser innovation og vækst.
Lejre Kommune har en interessere i at støtte op om det vækstpotentiale, der findes i vores lokalområde: Vi har dygtige landmænd og madhåndværkere som driver virksomhed her, og som vi med rette kan være stolte af. De skaber arbejdspladser og de nytænker fødevareerhvervet med deres produkter, som bliver afsat og omtalt langt uden for kommunens grænser.
Men gang på gang løber de panden mod en mur, fordi reglerne er for bøvlede. De ender med at opgive projekter, som kunne have medført både vækst og nytænkning inden for fødevareerhvervet.
Det kan ikke være rigtigt. Der må være andre muligheder.
Regeringen taler om, at Danmark skal bevare og udvikle sin markedsposition inden for økologiske fødevarer. Derfor har miljø- og fødevareministeren taget initiativ til ’Det økologiske erhvervsteam’ som del af regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark”.
Som frikommune kan Lejre afprøve nogle af erhvervsteamets anbefalinger, ikke bare til glæde for vores eget lokalområde, men for alle.
Hvis vi får en positiv tilbagemelding fra beslutningstagerne, kan Lejre blive Danmarks første frikommune for fødevarer. Men vi bliver nok ikke den sidste.
Flere kommuner har overfor mig tilkendegivet, at det kan være en vej, de også gerne vil gå – ud fra samme ønske om at finde nye løsninger på de lovgivningsmæssige benspænd i form af regler, der begrænser innovation og vækst på fødevareområdet.

Deltag i debatten
Del.