DEBAT: Fremtidens madordninger i dagtilbud

0

LÆSERBREV
Af Lotte Greve
Nr. 6. på Venstres opstillingsliste

 

Fremtidens madordninger i dagtilbud bør ikke være underlagt politiske bestemmelser.
Jeg er forarget over, at de fuldt forældrebetalte madordninger i daginstitutionerne er underlagt politiske bestemmelser for, hvor meget økologi de skal indeholde.
Det mener jeg ikke bør være en politisk beslutning – og slet ikke når ordningen er fuldt forældrefinansieret. Det er i princippet ikke anderledes, end at Lejre Kommune stiller sig ned i døråbningen hos det lokale supermarked og siger til borgerne: I må gerne gå ind og handle til aftensmaden for jeres egne penge, men I skal købe økologisk.
Jeg mener at det bør være op til forældrerådet i de enkelte institutioner at beslutte, hvor mange økologiske varer man vil indkøbe.
Forældrene betaler 734 kroner pr. barn pr. måned. Dette beløb skal også dække udgifterne til køkkendamens løn. Der er cirka 16 kroner pr. barn pr. dag til at imødekomme formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad der gerne skal leve op til sundheds- og fødevarestyrelsens anbefalinger om sunde og næringsrige måltider. Det betyder, at med de retningslinjer der er bestemt fra politisk side, er der en del dage hvor det er grød-dag i daginstitutionerne – især de små institutioner, hvor der er færre til at betale til en økonomisk bæredygtig madordning.
Når man er mellem 0-6 år er det vigtigt for mundmotortik og sprog, at man bruger sine tyggeevner og ikke bare får serveret kost der skal sluges.
Jeg mener, at madordningen er ude på et sidespor, hvor det kun handler om økologi. Det handler ikke om, hvad der er råd til – og vigtigst af alt, hvad der styrker barnet i sin udvikling.
Det samme gælder i øvrigt alle kommunale indkøb hvor økologi er vigtigere end at forvalte skatteborgernes penge med omhu. Jeg vil hævde at Lejre kan spare mange penge her. Jeg har noteret mig, at andre af Lejres politiske partier hævder, at Lejre er foregangskommune i landet på området. Det er sikkert rigtigt, selvom jeg ofte oplever at ”selvroserne” stikker af – men hvem betaler for de ekstra omkostninger? Det gør du – hvis du bor i Lejre. Det bryder med Venstres liberale værdier – og vi kan gøre det bedre. Vi skal gøre det bedre.

Deltag i debatten
Del.