DEBAT: Den nye affaldsordning

0

LÆSERBREV
Af Bent Gottfredsen
Vester Såby

To åbne spørgsmål til Lejre Kommune
Som gammel natur- og miljømand er jeg altid glad for nye og forbedrede affaldsordninger. Det gælder også for den seneste.
Nu har jeg haft lejlighed til en prøvetid. Det giver mig lyst til nogle kommentarer og to spørgsmål.
Papir: Det er rigtig fint, at rent pap med mere nu må gå med som papir.
Glas: Jeg savner stærkt, at glas skal sorteres i farvet og klart som i rigtig mange andre EU-lande.
Plast: Jeg er rystet over, hvor meget plastaffald, jeg aldeles ufrivilligt producerer på to uger. Godt med separeringen.
Metalaffald: Lidt sammenkrøllet stanniol og to rustne søm. Jeg spiser ikke dåsemand, men metal skal selvfølgelig for sig selv.
Madaffald: 100 g kyllinge- og fiskeben. Her er jeg meget loren. Hvad er rigtigst nærkompostering eller fjernkompostering?
Siden 1969 har jeg konsekvent komposteret alt vegetabilsk affald til fordel for min store økologiske køkkenhave, selv om det var ilde set og ikke tilladt af Såby-Kisserup Sognekommune. Så jeg gik lidt stille med det. Stor var derfor glæden, da ”kommunen” senere opfordrede og motiverede til hjemmekompostering og påbegyndte udlevering af kompostorme.
Beskrivelsen af madaffald harmonerer slet ikke med kampagnen Stop Madspild. For eksempel er ”pasta og nudelrester” ikke madaffald men mad. Intet er lettere genanvendeligt også efter frysning – som stegt tilbehør eller i salater.
Spørgsmål 1: Skal jeg nu igen til at gå lidt stille med min hjemmekompostering? Jeg havde nemlig tænkt mig at fortsætte, da jeg ellers skal til at begynde at købe gødning.
Spørgsmål 2: Kan vi stadig få udleveret kompostorm? Jeg passer naturligvis rigtig omsorgsfuldt på dem jeg har, men med mange års mellemrum kan der komme en så hård vinter, de ikke overlever.

Deltag i debatten
Del.