DEBAT: Bedre bredbånd og mobildækning i Lejre

0

LÆSERBREV
Af Lars Kimer Mortensen,
Ordrup Gade 27, Ordrup
4060 Kirke Såby

 

 

Det er en forudsætning for vækst i Lejre, at der er adgang til tidssvarende digital infrastruktur. Hvis dette ikke forefindes kan vi ikke tiltrække ressourcestærke familier og gode virksomheder, som er en forudsætning for vores fremtidige velfærd.
Jeg var til møde i mandags med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, hvor der blev sat fokus på de udfordringer man som landkommune har i forhold til distribution af bredbånd og mobildata, når landsbyer og bebyggelser er spredt, som tilfældet er i Lejre med 49 landsbyer. I tirsdags fik vi så en opgørelse over projekter som havde søgt støtte i Bredbåndspuljen for 2017, og her var kun tre fra Lejre.
I Lejre oplever mange stadig en utilfredsstillende tilgang til hurtigt bredbånd og dårlig mobildækning
Det er ikke godt nok, og det skal vi have gjort noget ved.
Vi skal have sat fokus på de muligheder borger og kommune i forening har om støtte og tilskud fra Bredbåndspuljen. Herved er der mulighed for i fællesskab at få udrullet et attraktivt bredbåndsnet i næsten alle områder af Lejre.
Det er klart, at projekterne skal være borgernes initiativ, men vi behøver støtte fra kommunen. Jeg ved godt, at kommunen vil sige, at de har gjort meget og man kan også læse sig til meget på Lejres hjemmeside. Men fakta er, at vi i vore 49 landsbyer stadig har rigtig dårlige bredbåndshastigheder.
Jeg kunne forestille mig, at vi i kommunen havde en person som “tovholder”, hvor bedre bredbånd blev forankret. Her kortlægger man mulighederne i de 49 landsbyer, kontakter borgergrupper, foreninger eller lokale ildsjæle og koordinere hele indsatsen i ansøgningsproceduren.
Kun via aktiv hjælp fra kommunen kan vi få udrullet et attraktivt bredbåndsnet i Lejre,
som igen gør os til en attraktiv kommune at bo i og drive virksomhed fra.
Mobildækningen har stadig “sorte huller” i Lejre.
Man behøver blot tage en togtur fra Roskilde til Tølløse, så vil man opleve udfald mange steder. Her skal teleselskaberne forpligtes til at opsætte mobilmaster mod, at de til gengæld skal betale mindre i frekvensafgift. Det skal vi også have løst.

Deltag i debatten
Del.