De små butikker forsvinder

0

Det er næppe nogen nyhed, at de små butikker forsvinder rundt omkring i landet. Udviklingen har været i gang længe. Men hvor galt står det egentlig til?

Af Palle Bruselius

LEJRE: Tæt på hver femte butik på landet er forsvundet i løbet af de seneste syv år. Det er en udvikling, der gør ondt i landsbyerne rundt omkring i landet.
Butikken er nemlig ofte samlingspunktet for de lokale foruden et centralt indkøbssted. Her møder man de andre og kan holde sig ajour med, hvad der sker i lokalområdet
Ved udgangen af juni måned lukker 15 af Coops mindre butikker; vel at mærke butikker der ikke gav overskud og som derfor må lade livet.
I perioden 2010 til 2017 er det tyndet ud i landets dagligvarebutikker, for i den periode har ikke mindre end 12 procent af dagligvarebutikkerne lukket. Det rammer hårdest i de små landsbyer, hvor butikken ofte har været den eneste lokale indkøbsmulighed.
Også Lejre Kommune har mærket udviklingen. I den nævnte periode er syv dagligvarebutikker lukket.
I 2018 lukkede Bager Sofus i Hvalsø. Denne butik bliver dog overtaget af en ny bager. I slutningen af 2017 lukkede købmandsbutikken i Kirke Sonnerup, og dermed mistede byen sin eneste butik. Den nærmeste dagligvarebutik er nu Dagli’Brugsen i Kirke Saaby, der er denne bys eneste butik. Kirke Saaby har tidligere haft en velrenommeret slagter samt i en kortere periode en grønthandler.
Kirke Hyllinge har mistet sin bager, og Kirke Hvalsø mistede også en bager, da bageriet på Hovedgaden lukkede. På Tølløsevej i Kirke Hvalsø lå der i mange år en kombineret blomsterhandel og grønthandel. Denne butik er ligeledes lukket, og også Døgnkiosken er væk. Købmandsbutikken i Ejby er ligeledes væk. Her er der dog kommet en Netto-butik til. Osted Ost lukkede i 2017.
I alt syv dagligvarebutikker – især købmænd og kiosker – i Lejre Kommune er lukket i perioden 2010 til 2017. I 2017 var der 15 dagligvarebutikker i kommunen (Kilde: dr.dk). Begrebet dagligvarebutikker dækker følgende butikstyper: discountforretninger, supermarkeder og små købmænd/kiosker.

Nabokommunerne
I nabokommunerne er billedet det samme.
I samme periode har Roskilde Kommune mistet fem butikker. Kommunen havde i 2017 51 dagligvarebutikker; hovedparten naturligvis placeret i Roskilde by.
I Holbæk har man mistet otte dagligvarebutikker og havde i 2017 54 dagligvarebutikker. Ringsted har mistet fire og har 24 dagligvarebutikker (2017). Naboen mod nord, Frederikssund Kommune, døjer også med udviklingen. Her er der røget seks dagligvarebutikker. Kommunen havde i 2017 34 af slagsen. Heller ikke Køge er gået forbi. Her er der forsvundet 11 dagligvarebutikker. I 2017 havde man 43 dagligvarebutikker.

Deltag i debatten
Del.