For børn: Elliot og den gamle måne

0

Lejre Bibliotek & Arkiv har startet et nyt projekt for børnehaver med fortælling, teater og masser af leg. Papirmåne hed den første forestilling.

 

Af Conny Probst

 

LEJRE KOMMUNE: Har man børn eller børnebørn i en af kommunens mange institutioner, er det højst sandsynligt, at barnet er en af de 600, som kommer igennem et af de fem temaforløb med bøger, teater og leg, som udspiller sig i vinterhalvåret.
– Børnebiblioteket har inviteret til fem professionelle teaterforestillinger med hvert sit tema til målgruppen børnehavebørn, fortæller Trine Lindhardt-Roux, der er kulturkonsulent i Lejre Kommune.
Hun har været rundt og se de fem forestillinger for at sikre sig, at forestillingerne har en høj kvalitet.
De fem emner, som forestillingerne tager fat på, er skilsmisse, verdens historie, skabelsen, forvandlinger og venskaber – alt sammen set fra et børneperspektiv.

 

Alene på månen
Det var en flok forventningsfulde børn, der torsdag middag måtte aflevere deres billetter, før de kunne blive lukket ind bag de mørke gardiner, til en forestilling om en lille dreng, der har alt for store ting at tænke på. Faktisk så store at han er meget vågen, når han skal falde i søvn.
Elliot elsker sine bøger. Han kan ikke læse bogstaverne i dem. Men billederne kan han se på, og så rejser han langt væk – ind i en verden, hvor der måske findes nogen, som kan forklare ham, hvorfor hans far og mor har bestemt, at de ikke mere skal bo sammen alle tre.
Torsdagens to forestillinger om skilsmisse blev set af 140 børn i alt. Både børnehavebørn og hjemmepassede børn.
– Børn er børn, så vi har selvfølgelig også inviteret de tre til seksårige fra flygtningecentret på Avnstrup. De kommer til en senere forestilling, fortæller Trine Lindhardt-Roux.

 

Et pilotprojekt
Hvert teaterstykke spilles to gange, så der er mulighed for, at så mange børn som muligt kan få glæde af tilbuddet. Tre af stykkerne spilles i Hvalsø, to i Kirke Hyllinge.
– Inden børnehaven kommer i teateret, kommer børnebiblioteket på besøg i institutionen, medbringende særligt indkøbte billedbøger med samme tema som teaterforestilling. Der bliver snakket lidt med børnene om, hvad de skal til at opleve og bagefter bliver bøgerne læst højt. Børnehaven låner efterfølgende billedbøgerne i hele projektperioden.
-Vi har bygget nogle pakker op – en aktivitetskasse med blandt andet parykker og klæd-ud-tøj – som børnehaven låner med hjem, når de besøger os efter at have set forestillingen. Så kan børnene selv lege med temaet, siger Trine Lindhardt-Roux, der også har skrevet et eventyr om hvert tema.
Når børnehaven kommer på genbesøg i deres lokale børnebibliotek, bliver de mødt af kulturkonsulenten og en fortæller, og så skal der leges drama- og fortællelege med børnene om emnet. Til slut viser en bibliotekar rundt i børnebiblioteket, forklarer om materialerne og hjælper børnene med at finde bøger, som børnehaven låner med hjem til institutionen.
– Det er et pilotprojekt, der peger i den retning, som vi gerne vil gøre meget mere af i fremtiden: Børnebiblioteket skal snarere være et sted for historier end for bøger, fortæller hun.

Deltag i debatten
Del.