Asylcenter Avnstrup bliver nyt hjemrejsecenter

0

Det nye hjemrejsecenter bliver fremover første stop for alle afviste asylansøgere, så politiet og myndighederne kan sikre en hurtig og effektiv udsendelse. Det skal stå helt klart, at et afslag på asyl skal efterleves, fastslår integrationsminister Inger Støjberg.

AVNSTRUP: ”Der er brug for at få bedre styr på de asylansøgere, som får et afslag, indtil de kan sendes hjem. Flere skal dermed flyttes ud af asylsystemet. Derfor er regeringen og Dansk Folkeparti nu blevet enige om at oprette Danmarks første hjemrejsecenter”, skriver integrationsministeriet i en pressemeddelelse udsendt den 22. december.
Dette bliver nu en realitet efter en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti i forbindelse med finansloven.
Hjemrejsecenteret bliver det første stop for alle de afviste asylansøgere, der ikke omgående rejser hjem. Fra det nye hjemrejsecenter bliver de afviste asylansøgere fordelt ud på to kategorier. De, der ønsker at medvirke til deres hjemrejse, bliver boende på hjemrejsecenteret, indtil det er muligt at sende dem hjem. Mens de, der nægter at medvirke til deres hjemrejse, enten bliver frihedsberøvet eller flyttet til et af to udrejsecentre.
På de to udrejsecentre gælder det stadig, at enlige afviste asylansøgere bliver placeret på Udrejsecenter Kærshovedgård, mens afviste asylansøgerfamilier bliver placeret på Udrejsecenter Sjælsmark.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forklarer, at hjemrejsecenteret er et led i regeringens indsats for at sende afviste asylansøgere hjem og tilføjer:
– Når en asylansøger får endeligt afslag på asyl, skal vedkommende rejse hjem. Men rejser den afviste asylansøger ikke hjem, skal det straks have konsekvenser. Fremover skal de afviste asylansøgere derfor flyttes til hjemrejsecenteret hurtigst muligt. Dermed sender vi et klart signal om, at man intet opnår ved at forsøge på at trække tiden ud, som vi tidligere har set masser af eksempler på. Nu er det slut med at gå og gemme sig i asylsystemet, og det kommer den enkelte tydeligt til at kunne mærke. På Center Avnstrup vil der blive holdt styr på de afviste asylansøgere, forholdene for dem er mere skrabede, end hvad de er vant til, og så sætter vi alle kræfter ind på at få dem sendt hjem i en fart, så vi kan koncentrere os om dem, der har et reelt beskyttelsesbehov.

Hjemrejsecenter Avnstrup
Hjemrejsecenteret bliver placeret i Avnstrup i Lejre kommune. Det nuværende Asylcenter Avnstrup bliver således omdannet til hjemrejsecenter. Centeret har plads til cirka 600 afviste asylansøgere og er placeret i kort afstand fra de myndigheder, som tager sig af udsendelser.
Samtidig skulle det blive nemmere for myndighederne at komme i kontakt med og holde styr på de afviste asylansøgere, når de er samlet på ét sted.
Hjemrejsecenteret bliver første stop for alle udlændinge, der får endeligt afslag på deres ansøgning om asyl. Medvirker de til egen udsendelse, skal de bo på Avnstrup, indtil de kan rejse. Nægter de, bliver de frihedsberøvet, hvis der er mulighed for udsendelse, eller overflyttet til Sjælsmark eller Kærshovedgård.
Hjemrejsecenter Avnstrup bliver omfattet af cafeteria-ordning, som betyder, at beboerne ikke får udbetalt penge, der giver dem mulighed for selv at lave mad, hvilket tidligere har været praksis. I stedet bliver mad serveret på faste tidspunkter af døgnet.

Deltag i debatten
Del.