398 dage som gidsel hos Islamisk Stat

0

OSTED: Daniel Rye gæstede i onsdags Osted Fri- og Efterskole, hvor han fortalte for 500 gæster om sit fangenskab hos Islamisk Stat i Syrien. Her gav han et sjældent indblik i det mareridt han gennemlevede som gidsel – en på én gang forfærdelig og gribende historie.
Daniel Rye blev som freelancefotograf under en reportagetur i Syrien i 2013 pågrebet og taget til fange af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.
I 13 måneder blev Daniel holdt som gidsel af ISIS sammen med 23 andre vestlige gidsler, og han var det sidste gidsel, som slap levende fra Islamisk Stats berygtede fængsel i den syriske by Raqqa. Efter løsesumsforhandlinger løslades Daniel den 19. juni 2014, hvorefter IS i sommeren 2014 dræber de tilbageværende gidsler og Daniels medfangere, én efter én. Heriblandt amerikaneren James Foley.
James Foley blev det første offer for de videodokumenterede henrettelser af IS, der gik verden rundt. Under deres tilfangetagelse, blev han nær ven af Daniel, og det var Daniel der viderebragte Foleys ”brev” og afsked til familien. En afsked Daniel fik overbragt mundtligt og memorerede.
Daniels fangeskab blev af hensyn til hans sikkerhed først kendt for den brede offentlighed efter hans løsladelse, da medierne også af sikkerhedsmæssige årsager afholdte sig fra at dække historien.
Daniel rejser nu rundt offentligt og fortæller sin grufulde historie, der har mange vigtige nedslagspunkter:
• Hvad det vil sige at være gidsel hos ISIS.
• Hvordan mennesker overlever tortur og fangenskab, skaber venskaber og bevarer håbet, når det ser allermest sort ud. En historie, der understreger menneskets ufattelige overlevelsesdrift, og en historie, hvor virkeligheden overgår fantasien.
• Hvordan hans familie iværksatte en indsamling til løsesummen, og kredsen af mennesker, der blev indviet i den offentlige hemmelighed dermed blev større. Hvilket var en stor risiko at løbe i bestræbelserne på at få deres søn og bror hjem.
• Hvor svært det er at vende tilbage til en helt almindelig hverdag igen.
Det var en hudløst ærlig, levende og sjælden beretning om et 13 måneder langt mareridt, der for Daniel heldigvis endte med frigivelse. Daniels oplevelser skildres også i Puk Damsgaards bog ”Ser du månen Daniel” (udgivet oktober 2015).
– Osted Fri- og Efterskole er stolte over at give så mange unge og voksne denne gode og vigtige foredragsoplevelser og vi ser frem til de snakke aftenen medfører i både hjem og skole efterfølgende. Der er ingen tvivl om, at Daniel har sat sine spor i os, siger forstander for Osted Fri- og Efterskole, Per Krøis Kjærsgaard.
Daniel Rye var imponeret over, at de unge mennesker kunne holdes tryllebundne i hele to timer. Han er selv gået på både fri, – efter, – og højskole og var tydelig glad for fællessangen, som aftenen både indledtes og afsluttedes med.

Deltag i debatten
Del.