20 år gamle oste beslaglagt af Fødevarestyrelsen

0

Navnet ”Gamle Ole” slår vist ikke helt til, når man taler om de 272 kasser gamle oste, som Fødevarestyrelsen den 19. april beslaglagde på Dyvelslyst ved Vester Saaby.

Af Palle Bruselius

VESTER SAABY: Nogle elsker gamle oste, der lugter, så næsen er ved at falde af, og resten af familien flygter ud af huset. Men oste kan altså også være så gamle og sundhedsfarlige, at de ikke må sælges – i alt fald ifølge Fødevarestyrelsen.
Ostehandleren på Dyvelslysts Specialiteter var klar til at sælge 272 kasser gamle oste på kræmmermarkeder rundt omkring i løbet af sommeren. Det mente Fødevarestyrelsen dog ikke skulle ske, da de kontrollerede de stærke mejeriprodukter.
”De er farlige at spise”, har styrelsen meldt ud. Men ostemanden Jan Hansen er lodret uenig og vil nu lægge sag an for at få lov til at sælge osten, som han mener er helt i orden.
Ostene er belagt med et voldsomt lag skimmel og angiveligt hjemsted for et hav af ostemider, der har lagt et brunligt lag støv på ostene.
– Jeg kalder mine gamle brune oste for ’Grauballemanden’, fordi de ligner ham. Nogle er 10 år gamle, andre 20 år gamle. De fejler intet og kan næsten holde sig for evigt, siger Jan Hansen til Ekstra Bladet.
Lige den holdning er Fødevarestyrelsen slet ikke enig i. Tværtimod slår man fast, at ostene er decideret farlige at spise.
– Ostene er uegnede som menneskeføde, for skimmelvæksten er helt ude af kontrol – og dermed er der risiko for dannelse af toksiner, som kan gøre skade på menneskers organer. Så derfor er produkterne ikke vurderet til at være fødevarer. Så de skal destrueres, , siger sektionsleder Martin Birch Hansen til Ekstrabladet.
I Fødevarestyrelsens kontrolrapport beskriver man ostene således:
”Efter gennemgang af tidligere beslaglagte oste. Har fødevarestyrelse vurderet at 272 kasser med blandet oste ikke egnet til menneskeføde. De fremstår med belægning af skimmel herunder hvide og grønne nærmest med pels. Massivt angreb af ostemider herunder ved berøring støver det kraftigt. Indtørret helt eller delvist herunder fremstod mange oste knækket. Mange oste fremstod uemballeret og med delvist opløst pakke film eller lignede
Foto: Fødevarestyrelsen

Deltag i debatten
Del.